Pár mondat és én

Eredeti végzettségem közgazdász, marketing kommunikációt tanultam. Ma is sokat dolgozom ezen a területen, közösségi oldalakat kezelek, kapcsolatokat teremtek és ápolok, kommunikálok. Ez kapcsolódik a terápiás munkámhoz is, mert ott is, az elválasztottságból, a kapcsolatot segítem létrejönni. Ehhez értek a legjobban, ehhez van különös érzékem és úgy hiszem azért, mert a legfontosabb emberi kapcsolataimban nagyon mély sérüléseket szenvedtem. A nehézség nem csak önmagában van, hanem erőt ad és képességeket fejleszt. Ezért tartom nagyon fontosnak a terápiás munkát, mert segítséggel, a traumákon keresztül olyan dolgokat találhatunk meg magunkban, amikhez máskülönben nem férnénk hozzá. A trauma utat váj valahova, ami egyedül csak feneketlen mélység, úttalan útvesztő, de valakinek a kezét fogva, aki érti az útvesztőt, új lehetőség az életben.

Mindig érzékeny voltam az érzelmi kommunikációra és sokkal inkább mozgattak, mint a szavak. Ez sokáig nagyon nehéz volt, ameddig nem tudtam megkülönböztetni saját érzéseimet másokétól, ameddig az érzelmeim rángattak vagy éppen érzéketlenül és erőtlenül szemléltem a világot, a partvonalon kívül. Több függőséggel éltem, azért, hogy valahogy az érzések kusza kavalkádjában, meg tudjak nyugodni és kikapcsolni, a feszültséget kisütni vagy levezetni. Dohányoztam, drogokhoz nyúltam, rengeteget vásároltam, gyógyszereket szedtem, munkába menekültem. A függőségek életben tartanak, amíg nincs más választás. Nem szabad őket bántani. Nem akarattal szabadultam meg függőségeimtől, hanem érzések útján, több, mint 25 év után. És sosem egyedül. Csoportokban, terapeutával, támogató közösségek segítségével. Egyedül nem lehet, csak kapcsolatban.

Idővel rájöttem, hogy a függőség egy betegség, egy mély érzelmi hiány és sérülés pótlására tett kétségbeesett kísérlet és igyekezet. Tisztelem a függőket, mert a páncéljuk mögött, nagyon érzékeny emberek ők, és nagy erőt látok a sérülésükben. Én magam is tapasztalom ezt az erőt a sebek gyógyulásával.

Tanultam kineziológiát, családállítást, szomatodrámát, terápiás kommunikációt és most haptonómia képzésen veszek részt. Több, mint ezer óra egyéni és csoportos terápiás tapasztalatom van.

Terápiás munkámban minden igyekezetemmel, alázatommal és nyitottságommal tapasztalom, tanulom és segítem megnyilvánulni az emberi lélek ezerféle érzelmi arcát.