Érzelmi inkontinencia - a pszichoforyou-tól

És mi lesz az érzelmekkel?

Az információs kor hozadéka, hogy a kognitív funkcióink előre rohantak. Egy másfél éves gyerek – ha adunk neki egy tabletet – hamarabb letölt majd egy filmet, minthogy megtanulna cipőt kötni.

Ez azért is van, mert a fejlesztők nagyon ügyelnek rá, hogy ezek egyszerűen kezelhető rendszerek legyenek. Azáltal, hogy a kognitív funkciók előrehaladnak, és értelmi eszközökkel nagyon sok mindent meg lehet érteni, ez esetben is elmarad az érzelmi feldolgozás. Ahhoz ugyanis idő kell. Ilyen tempó mellett azonban nincs idő a helyére tenni a velünk történt érzelmi élményeket, nem marad idő megérteni, hogy mi miért történt velünk, nincs idő haragudni, búslakodni, szomorkodni vagy elgyászolni a veszteségeket - nagy rohanásban tulajdonképpen nem marad idő érezni.

A helyzet viszont az, hogy az érzelmi apparátus lassúsága az azért ilyen, mert az érzelmek kialakulásukhoz, a működésükhöz és a megváltoztatásukhoz idő kell.És ennek a sebességén akkor sem fogunk tudni gyorsítani, ha már mindenki légdeszkán közlekedik és robotok irányítják az életünket. Fontos lenne megérteni és tudomásul venni, hogy az érzelmek feldolgozásához, nekünk embereknek időre van szükségünkhangsúlyozta Tari Annamária.

Érzelmi inkontinencia

Ezen a ponton úszik be az Y- és Z-generáció online tértől torzított valóságába egy nagyon fontos fogalom: a holding.A holding a felnőtt korban használatos problémakezelő, konfliktust megoldó, szorongást csökkentő és a stresszhelyzetekkel megküzdő coping stratégiák kiindulópontja ésalapja– fogalmazott Tari Annamária, aki a téma kapcsán rámutatott: az idősebb generációs (baby boomer, X-generáció) arra volt „kárhoztatva”, hogy várjon egy történés elmesélésével. Nem egyszer órákig, sőt napokig, hetekig magukban kellett tartaniuk egy traumatikus élményt, vagy fontos információt. Ez az Y- és Z-generáció számára gyakorlatilag elképzelhetetlen. Mindent és azonnal ki lehet lökni, és ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnke is: a sok selfie, a meghatározó életesemények megosztásának lehetősége oda vezetett, hogy egyre több ember szenved - Tari Annamária rendkívül találó definíciójával élve - érzelmi inkontinenciától.

És hogy mi ezzel a baj?

A holding, vagyis a magunkban tartás vagy tartalmazás képessége fontos előfeltétele annak, hogy az ember tudattalan érzelmi mechanizmusai elkezdjék a történeteket meg- és feldolgozni. Ha ez – a korábban már említett – érzelmi megmunkálás az azonnali kilökődés következtében elmarad, nem dolgozzuk azt fel, a történetünk nem a sajátunk lesz, hanem egy „scriptszerűen” visszamondott szövegkönyv. Ha pedig nincsenek saját történeteink, akkor bizony benne van a pakliban, hogy nem a saját életünket éljük, hanem egyszerűen csak turisták leszünk az életünkben - mutatott rá a szakértő, aki hozzátette:

Az életet csak bizonyos szenvedések árán lehet megtanulni – a szeparációs szorongás tűrése, a magunkban tartás képessége, a türelem, a csend, mind-mind fontos előfeltétele annak, hogy a saját életünket éljük.

A teljes cikkitt olvasható: http://pszichoforyou.hu/tari-annamaria-az-elet-az-nem-egy-applikacio/